018-13 03 26 info@grindstolpen.se

Våra tjänster

Det här kan vi hjälpa dig med!

Vi är en mindre, fristående begravningsbyrå som utgår från Uppsala. De flesta av våra kunder hittar oss via rekommendationer och istället för att beställa begravning på nätet tror vi på det personliga mötet i en lugn och rogivande miljö där samtalet får ta tid. Den du möter på byrån är den som följer dig genom hela arrangemanget; svarar när du ringer, mailar, tar hand om den döde och möter dig på begravningsdagen. Det finns inga rätt eller fel utan vi försöker i mesta möjliga mån ordna allt enligt den dödes och era önskemål.

När du känner att det är dags kontaktar du oss och bokar ett möte där vi tillsammans förbereder och planerar det stundande avskedet. Det är viktigt att du som beställer känner dig trygg och väl omhändertagen, att du kan påverka och utforma begravningen enligt önskemål och direkt få veta vad den kommer att kosta. Priset påverkar ni själva genom val av kista, annons, mat vid ev. minnesstund, blommor mm. Hör gärna av dig för en offert.  

Det här kan vi hjälpa dig med:

Kyrklig, borgerlig eller ingen ceremoni alls

Människan har sörjt sina döda med hjälp av olika ceremonier och riter i tusentals år. Ceremonin och att få se kistan hjälper oss att förstå vad som faktiskt hänt och gör att sorgearbetet går fortare. Vi hjälper dig att boka ceremoni när du är på begravningsbyrån.

  • Kyrklig begravning –Om den döde med i svenska kyrkan kan man ha en kyrklig ceremoni som följer svenska kyrkans ordning i någon av våra vackra kyrkor eller kapell. Ceremonin utformas tillsammans med prästen och tillsammans bestämmer ni vilken musik som ska spelas. Det går oftast att ordna en kyrklig begravning även om den döde inte var med i svenska kyrkan. Vi berättar gärna mer om hur det går till vid besöket.
  • Borgerlig begravning – Om du vill ha en ceremoni utan kristna inslag väljer du en borgerlig ceremoni. Vi hjälper er att hitta en borgerlig officiant som leder begravningen och vi spelar musik som ni valt från spotify. Oftast äger ceremonin rum i ett kapell, församlingshem eller på någon annan vacker plats. Var som helst går bra så länge det inte stör någon eller är praktiskt genomförbart.
  • Andra trossamfund – vi ordnar begravningar från alla trossamfund enligt önskemål.
  • Ingen ceremoni – Ibland önskar den döde eller den avlidne ingen ceremoni alls och naturligtvis ordnar vi även med dessa begravningar.
Jordbegravning eller kremering

Jordbegravning innebär att kistan med den döde sänks ned i jorden ofta i anknytning till en ceremoni. Vissa religioner tillåter endast jordbegravning. Numera är det vanligt att den döde kremeras och att askan grävs ner eller sprids. När någon dött behöver ni fundera på om ni önskar jordbegravning eller kremering.

Ibland är den döde kremerad redan vid begravningen och istället för kistan är urnan med under ceremonin. Väljer du att ha en akt med urna behöver du ändå en kista eftersom den behöver när den döde ska kremeras.

Begravningsplats

De flesta människor i Sverige begravs på en kyrkogård oavsett vilken religion man har. För många människor är det viktigt att ha en plats att gå till, framförallt i början, kanske ser man ut en ny grav eller så finns det en släktgrav i familjen.

Minneslundar har blivit allt vanligare som val av gravplats. Askan begravs anonymt i ett område på kyrkogården. På vissa kyrkogårdar går det att sätta upp en plakett med namnet på den avlidne. Självklart går det bra att smycka minneslunden med blommor eller att tända ett ljus för att minnas men huvudskötseln av gravplatsen sköter kyrkan.

Askgravplats och urngravlundar är en gravplats där kyrkan svarar för vården. Här får anhöriga till skillnad från minneslund vara med när askan efter den döde grävs ner. Ofta sätts det upp en enklare gravsten eller bricka med namnet på den döde.

Det går också att själv sprida askan efter den döde i tex havet. Då ansöker du om tillstånd hos länsstyrelsen. Läs mer på Länsstyrelsens hemsida.

Kistor & Urnor

Alla döda behöver ha en kista även om de ska kemeras. Våra kistor och urnor är svensktillverkade och tillverkade av miljöcerifierade Fredahl & Rydéns kistfabrik i Falköping. Kistorna och urnorna finns i många utförande och det går att få välja färg eller tom själv dekorera kistan och urnan. Är man händig går det även att tillverka sin egen kista och urna, men det finns vissa regler att följa.

Här kan du se några exempel på kistor.

Här kan du se några exempel på urnor.

Begravningsannons

En dödsannons informerar om att någon dött och sätts ofta in för att bjuda in till begravningen samt en ev. minnesstund efteråt. Vi hjälper er med att sätta in en annons i valfri tidning och utformar den enligt era önskemål. Idag behövs inte alltid annons då informationen kan spridas via andra vägar som tex sociala medier.

Länk till vårt annonsarkiv.

Minnesstund

Ibland vill man ha en minnesstund efter begravningen, för att prata och minnas den som dött. Naturligtvis går det bra att ordna minnesstunden själv, men ibland är det skönt att just den här dagen få komma till ett dukat bord, bli serverad och slippa tänka på sådant som städning efteråt. Vi hjälper er med bokning av lokal och catering och tar upp anmälan till minnesstunden om ni önskar.

Blommor

Blommor används ofta som utsmyckning av kistan eller urnan vid begravningsakten. Ibland skapas blomsterdekorationer i något tema som färg, årstid, skog och ibland önskas en viss sorts blommor. Det går även att tänka utanför boxen och smycka kistan med andra saker som betytt något för den döde. Grindstolpen har ett samarbete med Blomsterhallen i Gränby som hjälper oss vid våra begravningar. Där går även att beställa blommor för att skicka en sista hälsning till begravningen eller handbuketter som läggs på kistan under avskedet.

Musik

Vid borgerliga begravningar väljer du musik på Spotify som vi spelar på ceremonin. Vi har satt ihop en spellista med exempel på låtar som spelas på begravningar. Naturligtvis är det helt fritt för er att välja vilken musik ni vill. Här kommer ni till spellistan.

Vill ni ha hjälp med solist till begravningen har vi en lista över duktiga musiker och sångare som ger det lilla extra till ceremonin.

 

Bouppteckning och juridik

Hos oss kan du få hjälp med bouppteckning, testamenten, arvsskiften och andra juridiska frågor. Vanliga frågor kan till exempel vara: Finns det ett testamente? Vad gör vi med bostaden? I vilken ordning måste allt ske? Vi samarbetar med Verahill familjejuridik som har kunniga jurister inom både dödsfalls- och livsjuridik. Kontakta oss så förmedlar vi kontakten eller kontakta Verahill direkt på  www.verahill.se/kontakt .

Gravstenar

Hos oss kan du beställa en gravsten. Vi samarbetar med Lidköpings Stenhuggeri och det känns bra att stenarna tillverkas i Sverige. Exempel på deras gravstenar hittar ni på deras hemsida eller kom in till oss och hämta en katalog.