018-13 03 26 info@grindstolpen.se

I mitten av september åkte Grindstolpens personal till New York för att få lära sig mer om hur begravningsverksamheten fungerar i USA (och för att jobba med vår nya hemsida). Det var en fantastisk resa med många intryck, härlig atmosfär, varmt sommarväder och vi kom tillbaka till Sverige inspirerade och med många nya ideér.

Studiebesök Woodlawn Cemetery

Vid vårt studiebesök på Woodlawn Cemetery ( https://www.thewoodlawncemetery.org ) möttes vi av den spontana guiden Denise som med en stor portion humor och rättframhet svarade på alla våra frågor (och de var många). Kyrkogården är stor (162 Ha eller som 231 fotbollsplaner (!)) och här jobbar ett 50-tal personer heltid och får hjälp av volontärer och studenter. Ca 40 % av begravningarna är kistbegravningar, 30 % är begravning med urna och urna med minneslund ökar. Alla religioner är välkomna. För att hinna se så mycket som möjligt kördes vi runt i en minibuss.

Välskött trädgård

Det första intrycket var att det är en välskött kyrkogård med välklippta gräsmattor och vackra träd, kullar och planteringar. Woodlawn är känt för sina många pampiga mausoleum (minnesbyggnader som rymmer kistor och urnor) och många jazzlegendarer (bland annat Duke Ellington) ligger begravda här. Den är öppen för besökare under dagtid och det finns vakter som ser till så att obehöriga inte kommer in. Kyrkogården har ett eget kapell och under kapellet ligger Woodlawns eget krematorium. Det var gammalt och slitet och kommer inom en snar framtid att ersättas med ett nyare mer modernt.

I USA köper du en gravplats

I USA köper du en gravplats och du kan också ärva den (i Sverige har du en gravrätt i 25 år som kan förlängas). En stor del av Denises arbete handlade om släktforskning och genom den spåra anhöriga som äger en begravningsplats på Woodlawn och höra om de visste om detta. Det som snabbt slår oss när guiden berättar att här är ”all about the money”. På en av kyrkogårdarna i New York kostar det tex ca 22000 kr för en urnplats, en vanlig grav för två personer kostar kring 400 000 kr och de större mausoleumen kan kosta flera miljoner. För grävning får du betala runt 20 000 kr för att graven ska bli grävd, en kremation kostar ca 4500 kr och allt sådant får vi utan att vi tänker på det i Sverige.

Privata mausoleum, Woodlan cemetery

De många privata mausoleumen på kyrkogården är byggda utifrån ägarens önskemål. Många är påkostade med marmorsarkofager, vackra dörrar och mosaikfönster från Tiffanys. Sedan flyttar människor och det kommer ingen anförvant och besöker platsen ändå, berättar vår guide, och skrattar lite. Underhållet (dvs rengöring och städning) för mausoleumen och gravarna ombesörjs av kyrkogårdens personal som får hjälp av studenter/volontärer. För att det ska göras får anhöriga betala en slant – så klart.

Barnbegravningsplatsen

En plats som utmärker sig är barnbegravningsplatsen där gravarna är smyckade med snurror, ballonger och leksaker. Den ligger dold för insyn bakom en häck för att nära och kära ska kunna gå dit och sörja i fred. I regel får man inte smycka sin begravningsplats hur som helst men när någon precis har dött eller om det är ett barn som är borta ser vi mellan fingrarna, berättar Denise. Alla måste få sörja på sitt sätt.

Mausoleum Complex, hus med kistor

Något som inte är vanligt i Sverige och som tillkommit här troligen pga brist på mark är Mausoleum Complex, dvs hus där man begraver kistor och urnor ovan jord i nischer. De flesta nischer har granitfront med namnen ingraverade. Nischerna får sedan smyckas med konstgjorda blommor, kort och ljus som man köper av Woodlawn. Nischer med glasfront där man kan ställa in urnor men även lägga in minnessaker och bilder ökar i popularitet. I dessa byggnader finns bänkar, statyer och till och med en fontän, allt för att skapa en rofylld plats dit anhöriga kan gå och sörja.

Minneslundar

Det finns även flera olika typer av minneslundar där man får en plakett med namnen ingraverade. En ser ut som en vattenkälla där vatten rinner ner bland stenar och en annan finns under ett träd.

Kyrkogården drivs kommersiellt

Kyrkogården drivs kommersiellt med guidade turer och visningar och även vi får lämna ”en gåva” till kyrkogården för vårt besök. Vi tackar Woodlawns kyrkogård och framförallt vår fantastiska guide för besöket och tar med oss mycket hem. Främst att vi har det bra i Sverige som via begravningsskatten får många saker som gravplats, grävning, kremation mm. Det är dyrt att begravas i USA om man jämför med vad vi betalar i Sverige.