Hur hittar jag till Patologen för avsked?

Vid patologen i Uppsala finns ett fint, iordningställt rum som används för avsked.

Patologen ligger vid Rudbecklaboratoriet, Sjukhusvägen 10, ingång C52 i Uppsala Science Park i Gluntenområdet.
Det finns två gratis parkeringsplatser (parkeringstillstånd måste hämtas) för anhöriga i närheten av ingång C52.

Så här hittar du:
Utgå från trafikljuset Sjukhusvägen/Dag Hammarskiölds väg.
Åk söderut på Dag Hammarskiölds väg, bort från slottet.
Sväng vänster in på Uppsala Science Park-området.
Väl inne på området svänger du direkt vänster och sedan direkt höger, på höger sida om Rudbecklaboratoriet.
Andra ingången är C52, skylt sitter bredvid.
Kommer du med bil knacka på och be om ett parkeringstillstånd. Fortsätt sedan rakt fram och sväng vänster. Där finns det parkeringar.

För karta, klistra in denna länk i din webbläsare:
https://www.google.se/maps/place/Rudbecklaboratoriet,+Uppsala+University,+752+37+Uppsala/@59.8453596,17.6407111,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x465fcbe6a6267b07:0x59e0e049e2442fda

Hjälper ni till med minnesgåvor till fonder?

För minnesgåvor vänder du dig direkt till den fond du vill stödja. Bäst är att ringa till fonden eller gå in på deras hemsida.

De uppgifter du behöver ha till hands är:
- Den dödes namn
- Begravningsdatum (inte nödvändigt)
- Adress dit minnesbladet ska sändas, du kan uppge Grindstolpens adress eller en anhörigs adress.
- Den hälsning du vill ha på minnesbladet och vilka namn som ska stå under hälsningen.
- Ofta skickar fonden ett inbetalningskort till dig i efterhand.

Hur anmäler jag mig till en begravning?

Klicka gärna in dig på vår kontaktsida i huvudmenyn, och fyll i formuläret "Osa till begravning" . Det går också bra att ringa oss under kontorstid 018-130326.

Vilka tider har Grindstolpen öppet?

Vi har öppet helgfri måndag – fredag kl 9 – 17.
Under korta perioder kan kontoret vara obemannat. Ring gärna och kolla att vi är på plats om du vill besöka oss.

Efter kontorstid kan du alltid lämna meddelande på telefonsvararen 018-130326.
Anmälan till begravning görs enklast via mail till osa@grindstolpen.se
eller via formuläret under flik Kontakt/Kontakta Grindstolpen/Anmälan till begravning.

Varmt välkommen!

Inom vilken tid ska den döde begravas?

Kremering eller gravsättning måste ske inom en månad efter dödsfallet enligt den nya begravningslagen som trädde i kraft år 2012.

Varför namnet Grindstolpen?

Tänk dig döden som att man går genom en grind. Det ser fint ut på andra sidan, men man kan inte se så mycket. Grindstolpen håller upp grinden. Några blir kvar på ena sidan grinden medan andra öppnar grinden och går vidare.

Vad händer nu?

Det första som är viktigt att förmedla är att det inte är någon brådska när någon har dött. De är de anhöriga som bestämmer tempot.

Ta kontakt med begravningsbyrån och kom överens om tid och plats för ett samtal. Under samtalet pratar vi om den döde och om begravningen.
Viktigt är också att veta att det inte finns särskilt mycket som måste göras på ett bestämt sätt utan här är man ganska fri att göra som man tycker känns bäst. Detta även om ingen annan gjort så förut.

Vid dödsfall är det bra att besöka och ta avsked av den döde, några dagar eller någon vecka efter dödsfallet. Det gör att man blir mer förberedd inför själva begravningsceremonin.

När någon dör i Uppsala län transporteras den döde av Fonus eller Aeterna, om inget annat avtalats, till kylrum på patologen, UAS. Där utförs en eventuell obduktion.
Om personen dör oväntat i hemmet eller ute, körs den döde till Rättsmedicin i Uppsala.

När den döde sedan är lagd i sin kista flyttas han till kylrum i Berthåga i väntan på begravning.

Vid kremation körs den döde till krematoriet efter begravningen där kremering sker. Sedan läggs askan i en urna. Urnan kan sedan läggas i en grav, askgravlund eller i en minneslund. Väljer man minneslund sker nedsättningen av askan utan närvaro av anhöriga.
Man behöver inte ha en begravningsceremoni alls om man inte vill. Däremot är det lag på att alla måste gravsättas, d.v.s. jordbegravning eller omhändertagande av aska.

Efter dödsfallet måste en bouppteckning upprättas senast tre månader efter dödsfallet.

Måste jag titta på den döde?

Det finns inga måsten, men vi vill varmt rekommendera de anhöriga att vara med vid kistläggningen. Det är viktigt för att känslomässigt förstå att personen verkligen är död och för att kunna börja bearbeta det som hänt. Att få göra detta i tryggt sällskap utan tidspress, före begravningen, är värdefullt. De allra flesta tycker att en stor lättnadskänsla infinner sig efteråt.

Att se den döde direkt efter dödsfallet ska inte förväxlas med ett avsked och att se den döde i kistan. Det första handlar om att förvissa sig om och förstå att dödsfallet verkligen har skett. Det senare handlar om en annan slags förvissning, en kontroll av att den döde nu kommit till ro och att allt stämmer med det man kommit överens med begravningsbyrån om.

Är det rätt kista? Är det rätt person i kistan? Har den döde bäddats ner och har den klädsel som man förväntat sig? Har den döde fått med sig de minnessaker man tänkt sig? Att ta farväl av den döde när han eller hon lagts till ro i sin kista är mycket värdefullt led i att börja bearbeta sorgen.

På begravningsdagen är man sedan mer förberedd eftersom man redan vet hur den döde har det. Har man inte haft möjlighet att se den döde direkt efter dödsfallet är ett sista avsked än viktigare. Man hör ibland, ”jag vill komma ihåg personen som den var i livet”. Till de kan vi bara säga att det gör man även om man sett personen död. I stort sett alla som varit med om att se sin döde vän eller släkting är efteråt tacksamma att de valt att göra så. Många som valt att avstå har efteråt ångrat sig.

Grindstolpens unika sätt att göra ett avsked gör att du som deltagare kan vara säker på att inget sker utan din kontroll och att du känner dig trygg. Finns det barn med i bilden är det bra om även de är med vid avskedet.

Vad är trädkyrkan?

Trädkyrkan är ett utomhuskapell på Berthåga kyrkogård där man kan ha både kyrkliga och borgerliga begravningar med oss på Grindstolpen.

Var ligger Grindstolpen?

I centrala Uppsala.
Besöksadressen S:t Olofsgatan 46
Postadressen är Storgatan 9A

Hur lång tid har vi på oss gällande urnsättningen?

Ett år från och med kremeringen.