018-13 03 26 info@grindstolpen.se

Tänk dig en begravningsceremoni med himlen som tak, utomhus i naturen och med fåglar som kvittrar i buskar och träd. I Trädkyrkan i Berthåga kan du få allt det här. Långt ifrån alla Uppsalabor känner till att platsen ens finns. Så här i pandemitider är en begravning utomhus dessutom säkrare för att minska smittspridningen av Covid-19.

1963 togs det första spadtaget till vad vi nu känner som Berthåga kyrkogård. I de vackra omgivningarna och pedantskötta trädgårdarna brukar många av Uppsalas invånare passa på att promenera (själva eller med hunden), motionera eller kanske ta avsked av och/eller besöka nära och kära som dött.

Där ligger Trädkyrkan. Utomhuskatedralen som är byggd som en öppen version av Uppsala domkyrka och de välbekanta sidokoren, mittgången och pelarna känns igen. Häckar fungerar som väggar och pelarna har ersatts av ståtliga träd. I koret står ett fast stenaltare bakom en vattenfylld spegeldamm. Trädkyrkan är fri från religiösa symboler och är öppen för olika ceremoniella tillfällen som exempelvis begravningar, både kyrkliga, borgerliga och andra religioners.

Grindstolpen ordnar ofta begravningar i Trädkyrkan. Vanligtvis under vår, sommar och höst men även under vintern. Det kan vara extra fint med tända vedkorgar eller marschaller, utomhus, en krispig vinterdag med smyckning med granris. Oavsett årstid och väder brukar anhöriga vara överens om att det på något sätt känns lättare att ha en begravning utomhus, kanske är det naturens läkande kraft? Ofta blir reaktionen, nu vet jag var jag vill ha min begravning.

Om ni väljer att ha en begravningsceremoni i Trädkyrkan ingår så klart en ljudanläggning för att alla ska höra bra. Skulle vädergudarna inte visa sitt bästa ansikte finns det möjlighet att boka något av kapellen i Berthåga som reserv.

Om ni har fler frågor om begravningar i allmänhet eller om just Trädkyrkan ta kontakt med oss på Grindstolpen – begravningsbyrå i Uppsala.