Tillbaka till Nyheter

Att tänka på som gäst före en begravning

21 Jan
En hand

Förr i tiden fanns det många ”vett och etikett” regler i samband med begravningar, numera är det inte alls lika traditionellt. Att vara närvarande och till stöd för den dödes anhöriga är det allra viktigaste.

Ska jag gå på begravningen?

I regel bör du försöka gå på begravningar särskilt om du är inbjuden, men även om du är avlägsen släkting eller vän till den avlidne eller den avlidnes familj. Ofta betyder det mycket för de anhöriga att du tar dig tid att närvara.

Anmälan

I annonsen står det ibland att man ska anmäla sig till begravningsbyrån om man avser komma till minnesstunden efter begravningsakten.  Anmälan är till för att man ska veta hur mycket fika eller mat som ska beställas. Tänk på att anmäla i tid annars kan det ibland vara svårt att få en plats på minnesstunden.

Det händer att anhöriga väljer att hålla begravningen i en mindre krets av de närmaste. Då annonseras inte plats och tid ut öppet och det bör man respektera. Gästerna som ska närvara får en särskild inbjudan. Det går ändå bra att visa sitt deltagande i form av en kondoleans.

Kondoleanser-att uttrycka sin medkänsla

Kondoleansen är ett sätt att visa sin saknad och att man tänker och känner med de anhöriga. Enligt tradition skickas dessa nära dödsfallet och innan begravningen äger rum.

Blommor till begravningen

Blommor till begravningen – beställs enklast genom en blomsteraffär. Glöm inte att beställa handbuketter som läggs på kistan eller i graven som en sista hälsning under begravningen. Grindstolpen samarbetar med Blomsterhallen i Gränby Centrum, men det går naturligtvis bra att välja vilken blomsteraffär man vill. Det går även bra att göra ett eget blomsterarrangemang eller att plocka egna handbuketter när säsongen tillåter.

Skänka pengar till en fond/förening/välgörande ändamål

Ibland framför familjen via annonsen att de önskar att pengar ska skänkas till en fond istället för blommor. De flesta fonder brukar skriva ut ett minnesblad som skickas till begravningsbyrån som tar med det och lämnar till anhöriga på begravningsdagen. Via minnesgåvan finns det en möjlighet att skicka en personlig hälsning.

Brev/mail/besök

Det går även bra att skicka ett personligt brev/mail eller ett enkelt kort till de anhöriga. Genom att besöka eller hjälpa de anhöriga i den svåra tiden efter dödsfallet visar man också att man tänker på dem.

Klädsel vid begravning

Står det ingenting om klädsel brukar det vara mörk, städad klädsel som gäller. Mannen ofta i svart, mörkblå eller mörkgrå kostym. Svart slips är alltid korrekt, men förr (och även ibland nu har närmast anhöriga vit slips). För kvinnor kan det innebära mörk eller svart dräkt, klänning, svarta eller mörka strumpor.

Valfri klädsel

Det betyder ett det inte finns några krav på sorgeklädsel. Du bestämmer själv hur du går klädd till begravningen.

Ljus klädsel

Här är innebörden inte lika självklar eftersom det antingen kan betyda valfri klädsel eller bokstavligen ljus klädsel Hör dig för hos begravningsbyrån eller anhöriga.

Olika teman

Ibland skriver man att man vill ha ett visst tema på klädseln, Tex sommarfin, bär gärna något lila eller randigt. I mesta möjliga mån försöker man följa närmast anhörigas önskemål.

Barn kan ha sina finkläder

Om ni har några funderingar om vad som gäller för den begravning som ni avser besöka, hör gärna av er till Grindstolpen begravningsbyrå i Uppsala.