018-13 03 26 info@grindstolpen.se

MER OM

Vår historia

Nyårsafton 2004 ringde min bror Gösta och sa: ”I kväll åker vi till Thailand som ideella hjälparbetare, hänger du mé??”

Med några timmars varsel och utan att egentligen veta vad vi skulle göra gav vi oss iväg. Väl framme på ett folktomt Arlanda fick vi, en stark trupp på sex personer, vårt uppdrag: ”Ni ska hjälpa alla med allt som de behöver hjälp med, oavsett nationalitet. Glöm inte Thailändarna!”

Vi var 12 passagerare i detta jättelika charterplan, vi och representanter från UD och regeringen. Vi startade upp en hjälporganisation, TVAI, på ett hotell i Phucket. Vi utsattes ständigt för situationer där vi kände att ”det här klarar jag inte”, men det var bara att göra, och det gick ju bra. Det var ur allt detta som kraften kom. Jag tror inte det kan bli värre än så här, när det gäller döden. Det kändes fint att kunna hjälpa människor i deras enorma kaos och sorg. Mitt liv förändrades för alltid efter dessa upplevelser.

När jag kom hem kände jag stark att jag ville jobba med något annat än som sjuksköterska, men jag visste inte riktigt med vad. I november 2005 kom idén plötsligt starkt till mig, att jag skulle öppna en modern begravningsbyrå, som hjälper människor att närma sig döden på ett naturligt sätt och ger dem möjlighet att vara delaktiga i hela processen fram till begravningen.

1 september 2006 startade jag Grindstolpen, en avskeds- och begravningstjänst med säte i Uppsala.

MER OM

Emilie Tingström

Jag har jobbat som sjuksköterska i 20 år, främst inom äldre- och hemsjukvården. Där har jag utvecklat ett särskilt intresse för omhändertagande kring dödsfall. Jag har även, parallellt med detta, drivit lantbruksföretag, där jag producerat lamm- och nötkött. När man jobbar med djur lär man sig mycket om liv och död.

Jag har två barn födda -89 och -90, vilka också lärt mig mycket om döden. Barn är så kloka!! Det är vi vuxna som många gånger krånglar till det genom våra rädslor för döden.

I vår familj har vi drabbats av ganska många dödsfall. Den närmaste för mig var när min pappa dog 1995. Vi tog ett fint avsked med alla barn och barnbarn på plats. Jag och mina bröder lade honom själva i kistan, bar kistan in och ut ur kyrkan. Vi avslutade sedan med att sprida askan i havet utanför Vinga, enligt hans önskan. Jag är övertygad om att sättet vi gjorde detta avsked på, har gjort det lättare för mig att leva vidare utan min pappa.

Mina upplevelser i Thailand, efter tsunamikatastrofen, har lärt mig att våga lita på min magkänsla och att det inte är farligt att prata om svåra saker. Jag har gått flera kurser i avancerad självkännedom på Mullingstorp- utbildning och hälsa. Jag är även certifierad i sorgebearbetning. Detta är viktig kunskaper i mötet med andra människor.

MER OM

Elmina Tingstöm

Jag har haft förmånen att följa Grindstolpen från det att Emilie startade år 2006, som extra anställd. Det har varit en väldigt värdefull resa för mig. Jag har fått träffa och hjälpa anhöriga i deras svåraste stund i livet, något jag ser som en stor gåva. Mitt första personliga möte med döden som jag minns, var när min bästa väns pappa dog hastigt. Eftersom han hade varit en stor trygghet för mig genom mitt liv, fick jag för första gången uppleva sorgen av att förlora någon man älskar. Några år senare dog min pojkväns syster, då fick jag uppleva smärtan av när en alldeles för ung människa dör. Upplevelser som varit väldigt smärtsamma, samtidigt är det upplevelser som jag tror har gjort mig bättre i mitt dagliga arbete. Inga sorger går att jämföra, men det jag har varit med om och gått igenom har hjälpt mig att kunna bemöta anhöriga på ett annat sätt.

För mig är Grindstolpen det självklara valet av arbetsplats. Här får jag friheten att lägga ner mitt hjärta för att ge anhöriga det fina avskedet de ofta behöver för att kunna gå vidare i livet utan personen de älskar.

MER OM

Lotta Jansson

För mig är det viktigt att få bry mig om andra människor och det känns fint att kunna hjälpa andra i en svår stund. Genom livet upplever man flera sorger och förluster och det har även jag gjort. Sorg upplevs olika för olika människor och man kan aldrig veta hur en annan människa upplever den. Däremot vet jag av egen erfarenhet att tiden får sorgen, inte att försvinna, men förändras.

Jag är stolt över att jobba på Grindstolpen. Framförallt känns det fint att jag får göra skillnad för den döde genom ett värdigt avslut och för anhöriga att hjälpa dem med det som behöver lösas rent praktiskt och kanske också som ett stöd i en svår stund. Hos oss är det nästan alltid samma person som tar hand om den döde och familjen från första mötet till begravningen. Det är alltså jag som klär på och tar hand om den döde och som har hand om den mesta av kontakten med familjen vilket jag tycker känns fint.

MER OM

Josefina Henryson

Josefina är mammaledig till 2025.

När jag fick erbjudandet om att flytta hem till min hemstad Uppsala och att få jobba på Grindstolpen tvekade jag inte. Det känns helt rätt att få jobba på en mindre begravningsbyrå där jag kan följa kunden från första samtal tills begravningen är klar. Jag anser att det skapar mer trygghet och är bättre för kunden. 

På fritiden är jag aktiv inom scouterna och älskar att vara ute i skog och mark med min bästa fyrfota vän, herdehunden Aslan. Om ni hör ett litet voff när ni öppnar dörren hos oss är det troligen Aslan som talar om att nu kommer det besök!