Begravningsbyrån Grindstolpens Historia

Historik

Nyårsafton 2004 ringde min bror Gösta och sa: ”I kväll åker vi till Thailand som ideella hjälparbetare, hänger du mé??”

Med några timmars varsel och utan att egentligen veta vad vi skulle göra gav vi oss iväg. Väl framme på ett folktomt Arlanda fick vi, en stark trupp på sex personer, vårt uppdrag: ”Ni ska hjälpa alla med allt som de behöver hjälp med, oavsett nationalitet. Glöm inte Thailändarna!”

Vi var 12 passagerare i detta jättelika charterplan, vi och representanter från UD och regeringen. Vi startade upp en hjälporganisation, TVAI, på ett hotell i Phucket. Vi utsattes ständigt för situationer där vi kände att ”det här klarar jag inte”, men det var bara att göra, och det gick ju bra. Det var ur allt detta som kraften kom. Jag tror inte det kan bli värre än så här, när det gäller döden. Det kändes fint att kunna hjälpa människor i deras enorma kaos och sorg. Mitt liv förändrades för alltid efter dessa upplevelser.

När jag kom hem kände jag stark att jag ville jobba med något annat än som sjuksköterska, men jag visste inte riktigt med vad. I november 2005 kom idén plötsligt starkt till mig, att jag skulle öppna en modern begravningsbyrå, som hjälper människor att närma sig döden på ett naturligt sett och ger dem möjlighet att vara delaktiga i hela processen fram till begravningen.

1 september 2006 startade jag Grindstolpen, en avskeds- och begravningstjänst med säte i Uppsala.