018-13 03 26 info@grindstolpen.se

Hela Sverige håller andan och samhället saktar ner när Coronaviruset sprider sig. Men tänk på att om någon dör behöver ni fortfarande snarast efter dödsfallet ta kontakt med en begravningsbyrå för att se till så att någon tar hand om den döde och planerar för begravningen. Det finns flera anledningar till detta.

Covid-19 – hur gör man nu?

Begravningsverksamheten fortsätter och måste fortsätta som vanligt. Kontakta begravningsbyrån direkt när din anhöriga har dött. Det går utmärkt att ha mötet via videosamtal eller telefon eller varför inte utomhus hemma hos er om ni inte vill komma till oss. Läs mer om vad som gäller hos oss . För er närmast anhöriga brukar det kännas lugnare när allt är bestämt och vi har fått möjlighet att ta hand om den döde.

Vad händer om vi väntar?

Folk dör även av andra anledningar än virus och väntar vi med att ringa begravningsbyrån blir bårhusen snabbt överfulla. Troligen kommer antalet döda öka när Coronaviruset sprider sig. Det kommer att skapa kaos på andra sätt, bland annat kommer det vara svårt att få begravningstider om alla väntar.

Vad säger lagen?

När en människa dör har man enligt lag 30 dagar på sig att ha en ceremoni eller kremera kroppen. Det är därför viktigt att snarast efter dödsfallet ta kontakt med begravningsbyrån även nu när det mesta stannar av så att ni i lugn och ro får planera och att det blir så bra som möjligt för just er familj.

För den dödes skull  

Vi försöker alltid ta hand om den döde så fort som möjligt efter mötet hos oss. Det känns bättre att personen blir nedbäddad i kistan än att personen ligger på en bår med ett lakan svept om kroppen på bårhuset. Hos oss är vi alltid två personer som klär på (om så önskas), lägger med saker och ser till så att allt blir fint i kistan.  Allt sker på ett lugnt och fint sätt och du som anhörig ska vara trygg i att vi tar hand om just ”din person” på bästa sätt. Det handlar om värdighet och etik att den döde inte ska behöva ligga länge på bårhuset eller behöva vänta längre än nödvändigt på att bli gravsatt.

För er skull

När någon nära anhörig dör fungerar vi inte som vanligt. Livet och känslorna känns som en berg- och dalbana där du gråter, sörjer men också skrattar och minns. Du är tröttare än vanligt och glömmer, samtidigt som saker ska ordnas och planeras mitt i allt kaos. Många beskriver det som att befinna sig i en bubbla med familjen medan världen utanför bara fortsätter och tiden mellan dödsfall och begravning är en enda stor väntan på begravningsdagen. Efter begravningen brukar livet långsamt återgå till en ny vardag. Många års erfarenhet har visat att det är viktigt att inte vänta med begravningen utan att försöka ha den nära dödsfallet.

Försök att ha en begravning snart efter dödsfallet

Vår rekommendation är därför att försöka ha en begravning på något sätt även om det inte blir som vanligt. Du behöver ha den för att gå vidare i sorgen. Några tips om hur man kan tänka i dessa tider:

  • Kyrkorna är ofta stora och man ser till att sprida ut sig i kyrkan och hålla avstånd tex vid avsked osv.
  • Ha begravningen för de närmaste och sända via streaming till de som inte kan närvara.
  • Begravningen går att ha utomhus på flera platser.

Minnesstunder

Minnesstunden efter begravningen är ett tillfälle att minnas. Här kan man till exempel tänka på olika sätt:

  • En mindre minnesstund direkt efter begravningen går att ha och man dukar luftigare och serverar på tallrik.
  • Ha minnesstunden hemma, beställ eventuellt mat och ta med.
  • Ha begravningen för de närmaste, men vänta med minnesstunden till ett senare tillfälle för övriga släkten, vänner och bekanta när pandemin lugnat ner sig.

För att samhället ska fortsätta fungera, för den som dött och för er skull måste vi fortsätta ha begravningar, kanske inte som vanligt, men ändå på ett så bra sätt som det går.

Välkomna att ringa till oss med dina frågor Grindstolpen 018-130326.