018-13 03 26 info@grindstolpen.se

Emilie Tingström

Jag har jobbat som sjuksköterska i 20 år, främst inom äldre- och hemsjukvården. Där har jag utvecklat ett särskilt intresse för omhändertagande kring dödsfall. Jag har även, parallellt med detta, drivit lantbruksföretag, där jag producerat lamm- och nötkött. När man jobbar med djur lär man sig mycket om liv och död.

Jag har två barn födda -89 och -90, vilka också lärt mig mycket om döden. Barn är så kloka!! Det är vi vuxna som många gånger krånglar till det genom våra rädslor för döden.

I vår familj har vi drabbats av ganska många dödsfall. Den närmaste för mig var när min pappa dog 1995. Vi tog ett fint avsked med alla barn och barnbarn på plats. Jag och mina bröder lade honom själva i kistan, bar kistan in och ut ur kyrkan. Vi avslutade sedan med att sprida askan i havet utanför Vinga, enligt hans önskan. Jag är övertygad om att sättet vi gjorde detta avsked på, har gjort det lättare för mig att leva vidare utan min pappa.

Mina upplevelser i Thailand, efter tsunamikatastrofen, har lärt mig att våga lita på min magkänsla och att det inte är farligt att prata om svåra saker. Jag har gått flera kurser i avancerad självkännedom på Mullingstorp- utbildning och hälsa. Jag är även certifierad i sorgebearbetning. Detta är viktig kunskaper i mötet med andra människor.