018-13 03 26 info@grindstolpen.se

I dessa tider när oron är stor och information avlöser varandra kan det ibland vara svårt att veta hur man ska reagera och agera. Grindstolpen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och försöker planera och genomföra begravningar på ett så säkert och fint sätt som möjlig. Vi rekommenderar inte att skjuta upp begravningen utan att ha den inom familjen eller utomhus för att begränsa smittspridning. Istället kan man bjuda in till en minnesstund senare för alla. Läs gärna mer om varför det är extra viktigt att ordna med begravningen precis nu.

Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om coronaviruset (Covid-19).

Planering av begravning

Du kan fortfarande komma till oss för att planera begravning om du är frisk. Vi har öppet som vanligt och det finns möjlighet att sprita och tvätta händerna. Mellan varje kundbesök städas/spritas kundrum och toalett och handtag mm torkas av. Vårt kundrum är stort och man behöver inte sitta så nära varandra. Det är bra om ni kommer minst två personer på mötet eftersom det är bra att fler får informationen från oss och det kan vara skönt att vara fler i besluten som fattas. Tänk på vår och er säkerhet och om flera vill komma med på mötet kanske några kan vara med via telefon eller videosamtal i dagsläget.

Det fungerar även utmärkt att boka och planera begravningen på distans, via telefon eller videosamtal.

Om du önskar flytta fram datumet ber vi er kontakta oss. Tillsammans ser vi då över andra alternativ och möjligheter, även om det av erfarenhet visat sig bäst att ha begravningen ganska snart efter dödsfallet.

Att gå på begravning

Gå inte på begravning/minnesstund om du känner dig sjuk eller hängig. Tillhör du riskgrupperna eller är över 70 år rekommenderas du att vara extra försiktig och stanna hemma. Vi måste hjälpas åt att ta hand om varandra <3. I dagsläget håller vi ett avstånd och undviker att ta i hand och kramas även om det är det som egentligen behövs när vi sörjer.

En normalbegravning innebär ofta mellan 20-30 gäster. Ofta hålls begravningen i en större lokal som en kyrka och det går bra att hålla ett avstånd till gästen bredvid. Känner man oro men vill ändå vara med, kan det räcka att gå till kyrkan och undvika minnesstunden efteråt. I dagsläget får man inte vara fler än 45 personer i kyrkan (personalen är ca 5 personer) eller på en minnesstund.

Om ni önskar, undersöker vi gärna möjligheten att livesända ceremonin beroende på uppkopplingsmöjligheter. Ett annat alternativ är att någon tar med sig mobilen och sänder begravningen via Youtube, Zoom, Skype, Messenger, WhatsApp till de som av olika anledningar inte kan vara på plats.

Om ni inte kan vara på plats går det bra att visa sitt deltagande genom en minnesgåva eller en blomma, vilket brukar uppskattas av anhöriga. Vi samarbetar med Blomsterhallen i Gränby som ni når på telefon 018-12 38 88.

Har ni frågor eller funderingar kring Coronaviruset och begravning ring 018-13 03 26 så svarar vi på era frågor.

Tillsammans kan vi begränsa smittspridningen av Covid – 19!