018-13 03 26 info@grindstolpen.se

Genom åren har Grindstolpen arrangerat många begravningar med extra stjärnljus regisserade efter den dödes eller anhörigas önskemål. Tankar inför en begravning är många och ibland frågar man sig om vad får jag göra och vad kommer släkt och vänner att säga. Gemensamt är att när begravningen blir lite extra personlig blir det ett minne för livet och begravningen blir till större hjälp vid sorgearbetet.

För några år sedan träffade vi Fiffi på hospice för att planera hennes begravning. En levnadsglad tjej som var döende i cancer och som själv ville utforma allt från annons till hur själva ceremonin skulle gå till. En gåva till dem som blev kvar i livet. Begravningen hölls utomhus i Trädkyrkan i Berthåga och runt kistan smyckades det med blomblad. 280 gäster sa farväl och ett av talen var från Fiffi själv; ingen utom vår begravningsrepresentant visste om vad som skulle sägas. Vill ni läsa mer om Fiffis begravning finns det en tidningsartikel här.

Utomhusbegravningar är lättare på något vis…

Det är en kommentar som anhöriga ofta uttrycker efter en begravning utomhus. Begravningar i Trädkyrkan brukar alltid bli något extra. Det är en sällsynt vacker plats och ofta känns det bra att vara utomhus. Läs mer om Trädkyrkan här.

Det går att ha begravning hemma i trädgården hos den som dött, som ett sista ”hemma hos” med släkt och vänner sittandes på stolar i trädgården. Som tex när mannen som gillade att arbeta i skogen och som samlade på blåslampor hade sin begravning hemma en krispig vinterdag med frost i träden. I skopan full med granris på favorittraktorn stod urnan, bredvid låg motorsågen och så klart några blåslampor.

Eller begravningen hemma hos bonden en varm och vacker sommardag där kistan stod under äppelträdet där han drack sitt kaffe varje morgon. Gästerna bjöds på hembakat och det spelades samma musik som under parets bröllop med både handklapp och dans i strålande solsken.

Flygkaptenen som älskade golf, hade sin begravning på golfklubben där han var aktiv. Naturligtvis var kistan blå som himlen.

Begravningen avspeglar livet och intressen

För mannen som älskade Frankrike och som reste dit minst en gång per år ordnade familjen en egen minnesstund hemma. Där skålades det i champagne och stunden andades känslan från favoritlandet innan de gemensamt gick till kyrkogården och tog farväl utan akt eller ceremoni, men på ett sätt som passade dem.

Andra exempel på speciella begravningar var när en cykel togs med in på begravningsceremonin till mannen som älskade att cykla eller när skidåkarens kista smyckades med granris runt kistan och pjäxorna blev dekoration framför. Eller kvinnan med gård och som hade får hemma. Hon älskade att handarbeta och hade nästan alltid något i händerna. Naturligtvis låg det ett av hennes egna fårskinn på kistan och framför stod korgen med handarbeten.

Något som kan vara fint är att alla får skriva en kärlekshälsning på kistan till den som dött. Ibland innan begravningen från närmsta familjen och ibland under avskedet istället för att lägga på blommor. Vad sägs om kommentarer som ”Queen of fucking everything”, verser och hälsningar.

En kistdekoration behöver inte bestå av blommor

Även kistdekorationer med personlig touch blir lite extra fint som det eget tillverkade modellflygplanet.

Mannen som älskade sin hatt, vilken var flitigt använd och som fick smycka kistan tillsammans med ett av hans älskade munspel.

Eller hon som begravdes en vacker höstdag och där höstlöv, rönnbär och ljus utgjorde kistdekoration.

Den konstnärliga damen fick blommor i sin egen tillverkade vas och bredvid låg boken där hon själv målat motivet.

Bara fantasin sätter gränser för hur man kan göra begravningen extra personlig. Det får ofta både anhöriga och gäster att dra lite på munnen och känna närvaron av den döda/döde extra starkt under begravningen.

Om ni har några funderingar om att ordna något alldeles extra för er själva när ni dör eller någon anhörig som dött får ni gärna kontakta oss. Det mesta går att ordna, men hör gärna med oss innan så att vi vet att det är praktiskt genomförbart.

Anhöriga har godkänt publicering av samtliga bilder i detta inlägg.