018-13 03 26 info@grindstolpen.se

Under de sista årtiondena har bårtäckets användning fått en renässans i takt med att kremationerna ökar. Många tycker att det känns onödigt med en dyr och fin kista när den ändå ska brännas och väljer en enklare, billigare kista som man täcker med ett bårtäcke. Begravningskostnaden blir också lägre då täcket ersätter de blommor som kistan brukar smyckas med.

Vad är ett bårtäcke?

Bårtäcke är ett, ofta broderat, vävt eller på annat sätt utsmyckat tygstycke ofta tillverkat av en textilkonstnär. Det draperas över kistan under begravningsakten som utsmyckning i kyrkan eller vid borgerlig begravning.

Historia

Redan under medeltiden användes bårtäcken. Oftast dog människorna i hemmet och lades sedan på en bädd eller en bår. Bårtäcket placerades som skydd runt den döde och fick sedan ligga kvar under begravningsgudstjänsten i kyrkan. Begravningen skedde oftast ganska snart (några dagar) efter dödsfallet vilket gjorde att en kista inte behövdes.

Under 1600-talet började tiden mellan död och begravning bli längre och kistor började tillverkas. Dessa var ofta enkla och hemsnickrade och bårtäcket fortsatte användas under begravningsakten och placerades ovanpå kistan. Adeln hade påkostade bårtäcken med vapensköldar och andra symboler, men även de som var mindre välbeställda använde bårtäcken. De flesta äldre bårtäcken är konstfyllt utsmyckade med broderade texter, årtal och initialer. Släktens bårtäcken användes i generationer.

Användandet av bårtäcken minskade under 1900-talet. Det hängde troligen ihop med att det började tillverkas mer påkostade kistor som pryddes av olika blomsterarrangemang. Traditionen levde dock kvar bland kungafamiljer, regeringschefer och militärer som ofta prydde kistan med nationens flagga.

Bårtäcke-när används det?

Vill man ordna en billig begravning kan bårtäcke vara ett alternativ till att smycka kistan med blommor. Många tycker också att det är snyggt och stilrent med bårtäcke och väljer det av den anledningen. Precis som vissa släkter har en egen dopklänning som går i arv börjar fler och fler sy egna bårtäcken eller beställa dem på nätet. Ibland används en flagga som bårtäcke.

På de flesta bårtäcken får man inte ha blommor på kistan eftersom tyget är känsligt för väta och inte helt enkelt att tvätta. Det går fint att ha ett fotografi och saker på kistan. Även handbuketterna vid avskedet och jorden vid mullceremonin läggs på kistan men på en speciell duk som skyddar bårtäcket.

Låna bårtäcke

Idag har de flesta kyrkor egna bårtäcken som kan lånas kostnadsfritt och som vi hjälper dig att boka i samband med att vi bokar begravningen. Grindstolpen har ett eget bårtäcke i beiga, ljusa färger som finns att låna. Vill du låna vårt bårtäcke till begravningen eller få hjälp med att boka kyrkans bårtäcke kontakta Grindstolpens begravningsbyrå i Uppsala:

Kontakta oss ->