Klädsel vid begravning – vad gäller egentligen?

Vad bör jag ha på mig under begravningsceremonin? Måste jag bära svarta kläder? Vi vet vad som gäller för klädsel vid begravning.

Först och främst – nej, svarta kläder är inte obligatorisk klädsel vid begravning nuförtiden. Förr i tiden betraktades det som tvång och ett etikettsbrott att inte dyka upp i mörk kostym. Idag är klädsel vid begravning inte alls en lika strikt historia. Etikettsregler existerar men det är inget tvång att följa dessa uppmaningar. Fokus ligger istället på att vara bekväm i en redan påfrestande situation.

Vill du ändå försäkra dig om att du klär dig rätt? Om det finns speciella önskemål för klädsel vid begravningen anges detta i dödsannonsen. Betrakta begravningen som en hyllning och fundera på vad den som begravs skulle tycka var bra klädsel. Är du osäker på vilken klädsel vid begravningen som gäller så fråga begravningsbyrån om vägledning.

Vanligtvis anges “valfri klädsel” på inbjudan. Även om det som sagt inte innebär att man måste bära svart eller mörkt kan det vara smart att undvika skrikiga färger och välja det diskreta spåret.

Många anhöriga anser att den mörka klädkoden inte speglar den avlidnes liv och person, och dämpar därför den mörka inramningen genom att uppmana till enbart ljus klädsel.

Välj en personligare begravningsbyrå – välj Grindstolpen

← Tillbaka

Fler artiklar